Poznaj historię naszej firmy
KONTYNUOWANEJ NIEPRZERWANIE OD 1978 ROKU
Zakład Przetwórstwa Mięsnego "JANO" powstał w 1978 roku, w Bytomiu. Początkowo prowadzony jako mały zakład rzemieślniczy produkujący wyroby wędliniarskie. Jego założycielami byli Jan Serwatka wraz z żoną Anielą.
Wiara w tradycyjne wartości rzemieślnicze oraz nietuzinkowa osobowość właścicieli sprawiły, że firma szybko zyskała uznanie konsumentów i rozwinęła się w duży, prężnie działający zakład produkcyjny, a od 1990 roku ma swoją siedzibę w Zabrzu - Mikulczycach.
Tradycje masarskiego rzemiosła na Śląsku sięgają XVI wieku. Wówczas, śląski masorz był synonimem najwyższej jakości i innowacyjności, a jego wyroby były powszechnie znane i cenione.
Sławę zawdzięczali zastosowaniu mało znanych w renesansowej Europie przypraw - kolendry, gałki muszkatołowej, a nawet cynamonu czy goździków.
Tak jak przed pięcioma wiekami,
tak i dziś, rozumiemy, że wyjątkowy smak tworzą odpowiednie dodatki. Dlatego używamy starannie wyselekcjonowanych przypraw.
Przykładem może być wykorzystanie
w produkcji prozdrowotnej soli himalajskiej oraz czarnuszki, czym wpisujemy się w najnowsze
światowe trendy.
Po 40 latach obecności na rynku Jano pozostało firmą rodzinną, a szacunek dla tradycji oraz dziedzictwo śląskich masorzy nadal są dla nas fundamentalnymi wartościami.
Z pasją wyrabiamy wędliny od 1978 roku.
Opracowanie prawdziwie oryginalnej receptury wymaga poświęcenia czasu i wielu prób. Rzemiosło to cierpliwość, powtarzalność, dbałość o detale i odrobina finezji. Poszukiwanie perfekcyjnych proporcji, które decydują o jakości. Pasja tworzenia. Od 1978 roku, niezmiennie, dzielimy się z kolejnymi pokoleniami smakiem zapisanym w naszej rodzinnej tradycji. JANO. Jakość i tradycja zawarte w rzemieślniczej pasji tworzenia.
Sprawdzone receptury
i naturalne przyprawy
Produkcję naszych wyrobów prowadzimy w oparciu o sprawdzone, bo wielowiekowe i stale udoskonalane receptury naszych Mistrzów Masarskich. Przywiązanie do tradycji nie oznacza jednak, że nie tworzymy też nowych produktów.
Dlatego w naszej ofercie znajdują się również wyroby będące odpowiedzią na potrzeby płynące do nas z rynku, ale też takie, które dostępne są tylko w określonych okresach w ciągu roku.
Nasze wyroby zawierają dodatki tylko naturalnych przypraw takich jak czosnek, cebula, czarnuszka, sól himalajska, pieprz, gorczycy, ziela angielskiego, rozmarynu czy liścia laurowego.
Po 40 latach obecności na rynku Jano pozostało firmą rodzinną, a szacunek dla tradycji oraz dziedzictwo śląskich masorzy nadal są dla nas fundamentalnymi wartościami. Dlatego też starannie pielęgnujemy wielowiekową tradycję rzemieślniczą.
Andrzej Serwatka
właściciel
Co nas wyróżnia?
Jakość surowca
Do produkcji naszych wyrobów wykorzystujemy surowiec pochodzący tylko od naszych sprawdzonych dostawców.
Wędzenie dymem
Nasze wyroby charakteryzuje to, że większość z nich poddawana jest procesowi wędzenia dla zapewnienia smaku i aromatu.
Dostawa wyrobu
Końcowy wyrób, odpowiednio zapakowany, dostarczamy do naszych odbiorców. Szczegóły w naszym dziale transportu.
Sklepy firmowe
Posiadamy sieć własnych sklepów firmowych w Bytomiu, Chorzowie, Zabrzu oraz Katowicach.