Poznaj historię naszej firmy

KONTYNUOWANEJ NIEPRZERWANIE OD 1978 ROKU

Zakład Przetwórstwa Mięsnego "JANO" powstał w 1978 roku, w Bytomiu. Początkowo prowadzony jako mały zakład rzemieślniczy produkujący wyroby wędliniarskie. Jego założycielami byli Jan Serwatka wraz z żoną Anielą.

Wiara w tradycyjne wartości rzemieślnicze oraz nietuzinkowa osobowość właścicieli sprawiły, że firma szybko zyskała uznanie konsumentów i rozwinęła się w duży, prężnie działający zakład produkcyjny, a od 1990 roku ma swoją siedzibę w Zabrzu - Mikulczycach.

Tradycje masarskiego rzemiosła na Śląsku sięgają XVI wieku. Wówczas, śląski masorz był synonimem najwyższej jakości i innowacyjności, a jego wyroby były powszechnie znane i cenione.

Sławę zawdzięczali zastosowaniu mało znanych w renesansowej Europie przypraw - kolendry, gałki muszkatołowej, a nawet cynamonu czy goździków.

Z pasją wyrabiamy wędliny od 1978 roku.



Opracowanie prawdziwie oryginalnej receptury wymaga poświęcenia czasu i wielu prób. Rzemiosło to cierpliwość, powtarzalność, dbałość o detale i odrobina finezji. Poszukiwanie perfekcyjnych proporcji, które decydują o jakości. Pasja tworzenia. Od 1978 roku, niezmiennie, dzielimy się z kolejnymi pokoleniami smakiem zapisanym w naszej rodzinnej tradycji. JANO. Jakość i tradycja zawarte w rzemieślniczej pasji tworzenia.

Sprawdzone receptury
i naturalne przyprawy



Produkcję naszych wyrobów prowadzimy w oparciu o sprawdzone, bo wielowiekowe i stale udoskonalane receptury naszych Mistrzów Masarskich. Przywiązanie do tradycji nie oznacza jednak, że nie tworzymy też nowych produktów.

Dlatego w naszej ofercie znajdują się również wyroby będące odpowiedzią na potrzeby płynące do nas z rynku, ale też takie, które dostępne są tylko w określonych okresach w ciągu roku.

Nasze wyroby zawierają dodatki tylko naturalnych przypraw takich jak czosnek, cebula, czarnuszka, sól himalajska, pieprz, gorczycy, ziela angielskiego, rozmarynu czy liścia laurowego.


Zobacz ofertę naszych wyrobów
parallax background
Po 40 latach obecności na rynku Jano pozostało firmą rodzinną, a szacunek dla tradycji oraz dziedzictwo śląskich masorzy nadal są dla nas fundamentalnymi wartościami. Dlatego też starannie pielęgnujemy wielowiekową tradycję rzemieślniczą.

Andrzej Serwatka
właściciel

Co nas wyróżnia?



Jakość surowca

Do produkcji naszych wyrobów wykorzystujemy surowiec pochodzący tylko od naszych sprawdzonych dostawców.

Wędzenie dymem

Nasze wyroby charakteryzuje to, że większość z nich poddawana jest procesowi wędzenia dla zapewnienia smaku i aromatu.

Dostawa wyrobu

Końcowy wyrób, odpowiednio zapakowany, dostarczamy do naszych odbiorców. Szczegóły w naszym dziale transportu.

Sklepy firmowe

Posiadamy sieć własnych sklepów firmowych w Bytomiu, Chorzowie, Zabrzu oraz Katowicach.